Kyjev nezaplatí sedem miliárd USD Rusku

08.02.2013 Celý región

Kyjev 7. februára (TASR) - Požiadavka ruského Gazpromu, aby Ukrajina zaplatila 7 miliárd USD (5,17 miliardy eur) za neodobraný zemný plyn v minulom roku, je podľa Kyjeva neoprávnená. Povedal to dnes ukrajinský minister energetiky Eduard Stavickij, ktorý zároveň dodal, že krajina plánuje už v tomto kvartáli začať dovážať plyn zo západnej Európy cez Slovensko a Maďarsko. Informovala o tom agentúra RIA Novosti.

Stavickij dodal, že ukrajinská energetická spoločnosť Naftogaz už na požiadavku Gazpromu, ktorú ruský koncern zverejnil koncom januára, pred niekoľkými dňami odpovedala s tým, že účet zaplatiť nemieni, pretože si všetky povinnosti voči dodávateľovi v rámci odobraného objemu splnila. Podrobnosti však neuviedol.

Ukrajina a Rusko sú už niekoľko rokov v spore za dodávky a ceny plynu. Podľa Kyjeva krajina nepotrebuje taký objem plynu, na akom sa predchádzajúca ukrajinská vláda dohodla v roku 2009. Navyše, Rusko stanovuje Kyjevu príliš vysoké ceny.

S cieľom znížiť závislosť od dovozu plynu z Ruska Ukrajina plánuje zvýšiť objem dovozu zo západnej Európy cez územie Poľska, Slovenska a Maďarska. Cez územie Poľska už plyn dováža a ako dnes povedal Stavickij, v 1. kvartáli tohto roka plánuje začať dovážať plyn aj cez Slovensko a Maďarsko. "S Maďarskom sme už všetky technické otázky vyriešili, so Slovenskom sa momentálne ešte niektoré riešia," povedal Stavickij. "So začatím dodávok počítame v 1. štvrťroku," dodal.
 

Vyberte región